Διαμαρτυρία του Σ.Π.Ε.Δ.Α.Π. για τη φημολογούμενη επιβολή επιπρόσθετης φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά

4 Μαρτίου 2015
Το Συμβούλιο Παραγωγών & Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Π.Ε.Δ.Α.Π.) εκφράζει την απορία, αλλά και την έντονη διαμαρτυρία των μελών του αναφορικά με τη φημολογούμενη επιβολή επιπρόσθετης φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά.
Τις τελευταίες ημέρες ανακυκλώνονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης φήμες περί αύξησης φόρων σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων∙ φήμες, οι οποίες πυροτοδοτήθηκαν από δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. που δεν έχουν –ακόμη– διαψευστεί. Χαιρετίζουμε τη σημερινή δήλωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιβληθεί πρόσθετη φορολογία στα αλκοολούχα ποτά, ευελπιστώντας ότι η τοποθέτηση αυτή εκφράζει την επίσημη θέση της κυβέρνησης. Ως εκπρόσωποι του κλάδου, αγωνιούμε για τις εξελίξεις, καθώς ερχόμαστε εκ νέου αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μίας ατελέσφορης πολιτικής επιλογής, η οποία έρχεται να προστεθεί στις λανθασμένες επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών αποτελεί κατεξοχήν παράδειγμα των δριμύτατων επιπτώσεων της έως σήμερα αποδεδειγμένα αναποτελεσματικής πολιτικής υπερφορολόγησης. Εντός μόλις δύο ετών (2009-2010), ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) αυξήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις κατά 125% (!), ενώ κατά την ίδια περίοδο ο ΦΠΑ σκαρφάλωσε στο 23% από το 19%. Οι υψηλότατες αυτές αυξήσεις προκάλεσαν αφενός συρρίκνωση του αποτυπώματος του κλάδου και αφετέρου έξαρση του λαθρεμπορίου (μείωση νόμιμων πωλήσεων αλκοολούχων ποτών κατά 45,7%), με αποτέλεσμα την εκτίναξη των διαφυγόντων εσόδων από φόρους.
Την περίοδο 2009-2012, χάθηκαν περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας στην αλυσίδα αξίας του κλάδου μας, ενώ τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα από τη μη καταβολή του ΕΦΚΟΠ σε λαθραία αλκοολούχα ποτά υπολογίζονται περί τα 97,7 εκατ. ευρώ ετησίως, βάσει της κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ («Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα», ΙΟΒΕ, Νοέμβριος 2013). Η υψηλή φορολογία, εν τέλει, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ως προς τις φορολογικές εισπράξεις, αλλά απέτυχε παταγωδώς, καθώς τα δημόσια έσοδα βρίσκονται σε επίπεδο χαμηλότερο του 2009, δηλαδή, προ των αυξήσεων ΕΦΚΟΠ.
Καθίσταται σαφές από τη μέχρι τώρα εμπειρία ότι η ακολουθούμενη πολιτική υπερφορολόγησης δεν δύναται να συμβάλει σε καμία περίπτωση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά αντιθέτως προκαλεί βαθιές στρεβλώσεις στην αγορά, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με τον εκπεφρασμένο στόχο της κυβέρνησης να πατάξει το λαθρεμπόριο και την παραοικονομία.
Για το λόγο αυτό εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι η φημολογούμενη αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά θα παραμείνει στη σφαίρα της φημολογίας και ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι επιτυχής στο έργο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, με διττό όφελος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των δημόσιων ταμείων. Ως εκπρόσωπος του κλάδου, το Σ.Π.Ε.Δ.Α.Π. συστρατεύεται με ανάλογες πρωτοβουλίες και θέτει τη διεθνή εμπειρία των μελών του στη διάθεση των συναρμόδιων υπουργείων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των εν λόγω πολιτικών μέσω ολοκληρωμένων προτάσεων.
Σχετικά με το Σ.Π.Ε.Δ.Α.Π.

Σχετικά με το Σ.Π.Ε.Δ.Α.Π.
Το Συμβούλιο Παραγωγών & Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Π.Ε.Δ.Α.Π.) αποτελείται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.) και από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.). Ο Σ.Ε.Α.Ο.Π. περιλαμβάνει στο δυναμικό του σήμερα 52 καταξιωμένες εταιρείες του κλάδου, ιδιωτικές και συνεταιριστικές, με προϊόντα αναγνωρισμένης ποιότητας και ακτινοβολίας και καλύπτει χωροταξικά όλη την Ελλάδα. Τα μέλη του, παράγουν και διακινούν το 70% των εμφιαλωμένων ποτών στην Ελλάδα ενώ εξάγουν το 85% των ελληνικών εξαγομένων ποτών. Μέλη της ΕΝ.Ε.Α.Π. είναι οι εταιρείες που εκπροσωπούν και διακινούν περίπου το 80% των ελληνικών και διεθνών μαρκών επώνυμων αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.