Γιατί πίνει ένας έφηβος; |

ΓΙΑΤΙ ΠΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΦΗΒΟΣ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να ξεκινήσει να πίνει.

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τους λόγους, για τους οποίους το παιδί σου μπορεί να ξεκινήσει να πίνει, γιατί θα σε βοηθήσει να το επηρεάσεις ώστε να κάνει τις σωστές επιλογές.

Πολλά παιδιά ξεκινούν την κατανάλωση αλκοόλ πριν την ηλικία των 18 ετών, ακόμα κι αν η πρώτη τους εμπειρία ήταν δυσάρεστη. Μπορεί να μην τους αρέσει η γεύση του αλκοόλ ούτε το πώς τα κάνει να αισθάνονται, όμως έχουν την τάση να επιμένουν. Για να κατανοήσουν τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ σε μικρή ηλικία, πρέπει να έχετε μία εποικοδομητική και ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους, και να είστε ο πρώτος που θα τους μιλήσει για τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ και θα τους εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους οι ενήλικες απολαμβάνουν το αλκοόλ με μέτρο.

Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να ξεκινήσει να πίνει;

  • Τα παιδιά αντιγράφουν τις συνήθειες των γονιών τους. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι τα παιδιά δεν κάνουν ό,τι τους πεις, κάνουν αυτό ακριβώς που κάνεις και εσύ. Το παράδειγμα που θα του δώσεις, θα το προστατέψει και αποτρέψει από πιθανή κατανάλωση αλκοόλ σε μικρή ηλικία.
  • Θέλουν να μοιάσουν στους φίλους τους. Για τους περισσότερους έφηβους, οι φίλοι βρίσκονται στο επίκεντρο της καθημερινότητάς τους και η αποδοχή τους -όχι η δική σου- είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι αν το ποτό θεωρείται από την παρέα φυσιολογικό, το πιο πιθανό είναι να πιεί και το παιδί σου, στην προσπάθειά του να ενταχτεί στην ομάδα.
  • Θέλουν να ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα αδέλφια τους. Οι γονείς που έχουν περισσότερα παιδιά από ένα, θα καταλάβουν τον αγώνα που δίνεις όταν το ένα παιδί σου ενηλικιώνεται και αποκτά προνόμια, τα οποία θέλει να έχει και το μικρότερο. Να ξέρεις ότι η επιρροή του μεγάλου αδελφού/αδελφής είναι πολύ μεγάλη, και αν την χρησιμοποιήσεις σοφά, θα γλιτώσεις από πολλά προβλήματα.
  • Όλοι γύρω τους πίνουν. Τα νέα παιδιά βομβαρδίζονται από συνεχή παραδείγματα κατανάλωσης αλκοόλ, και τα μηνύματα που λαμβάνουν από την τηλεόραση, τα περιοδικά ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα προκαλούν και τα δελεάζουν. Γι’ αυτό, και το να μάθεις στο παιδί σου να ξεχωρίζει την καλή από την κακή πληροφορία, είναι ζωτικής σημασίας για τις αποφάσεις και τις επιλογές του.
  • Μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα, προσωπικά, οικογενειακά, στο σχολείο ή με τους φίλους τους. Υπάρχουν στιγμές που χρησιμοποιούμε το αλκοόλ ως λύση στα προβλήματά μας, και αυτό ισχύει για μικρούς και μεγάλους. Αν αντιληφθείς ότι το παιδί σου πίνει, πρέπει να εντοπίσεις το πραγματικό πρόβλημα που το ώθησε στο ποτό και να το κατευθύνεις προς μία άλλη λύση. Μην θεωρείς ότι τα παιδιά δεν έχουν προβλήματα όπως οι μεγάλοι και μην επαναπαύεσαι σε μία απλή ενημέρωση για τους κινδύνους του αλκοόλ.
  • Σε προκαλούν και δοκιμάζουν τα όριά σου. Τα παιδιά καταπατούν τους κανόνες που τους έχεις θέσει, όχι επειδή θέλουν να υποκύψεις σε αυτούς, αλλά επειδή έχουν ανάγκη να σε ακούσουν να λες «όχι» και να αισθανθούν ασφαλή εντός των ορίων. Μερικές φορές όμως, η επανάστασή τους μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευτείς τους κανόνες, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του κάθε παιδιού.
  • Θέλουν να αποδείξουν ότι μεγάλωσαν. Οι έφηβοι δεν είναι παιδιά και αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να αποδείξουν στον εαυτό τους, στους φίλους τους και στην οικογένειά τους. Γι’ αυτό και κάθε φορά που του λες «Είσαι πολύ μικρός γι’ αυτό…» είναι σαν να κουνάς το κόκκινο πανί στον ταύρο. Όσο περισσότερο αναγνωρίζεις τις αλλαγές και την ωριμότητά τους, και τα αντιμετωπίζεις με σεβασμό και υπευθυνότητα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να σε ακούσει όταν του πεις «Μεγαλώνεις, αλλά επειδή βρίσκεσαι ακόμα στην ανάπτυξη, δεν είναι ασφαλές να καταναλώσεις αλκοόλ».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γονείς, παιδιά και αλκοόλ

Είναι φυσικό τα παιδιά να είναι περίεργα για το αλκοόλ. Βλέπουν τους γύρω τους να πίνουν και θέλουν να μάθουν περισσότερα. Ποια είναι η δική σου θέση ως υπεύθυνος γονιός;

Πότε και πώς να μιλήσω στα παιδιά μου για το αλκοόλ;

Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν το αλκοόλ από τα πρώτα στάδια της ζωής τους, γι’ αυτό και το ιδανικό θα ήταν να του μιλήσεις για την κατανάλωση αλκοόλ πριν ξεκινήσει να πειραματίζεται με αυτό.

Σε ποια ηλικία να επιτρέψω στο παιδί μου να πιει;

Δεν υπάρχει ηλικία που να θεωρείται φυσιολογικό για ένα παιδί να δοκιμάσει κάποιο αλκοολούχο ποτό. Υπάρχουν γονείς που επιτρέπουν στα ανήλικα παιδιά τους να δοκιμάσουν αλκοόλ μαζί τους σε ειδικές περιστάσεις, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να μην το κάνουν.

Υπάρχει τρόπος να καθυστερήσω την κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους;

Σχεδόν όλα τα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν το αλκοόλ. Το πότε θα ξεκινήσουν να πίνουν, αυτό εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, από σένα. Τι πρέπει να κάνεις ως υπεύθυνος γονέας;

Συμβουλές για διάλογο

Τα γονικά καθήκοντα δεν διδάσκονται και δεν υπάρχει πρόγραμμα ανατροφής παιδιών. Κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετικοί κι ο καθένας μας επικοινωνεί με το δικό του τρόπο.

Πριν από κάθε έξοδο

Πριν από κάθε προγραμματισμένη έξοδο του παιδιού σου, βεβαιώσου: Ότι έχει φάει καλά. Έχει το κινητό του πλήρως φορτισμένο και συνέχεια ανοιχτό για να σε καλέσει σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα...

ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΗΤΗΣ

Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.

ΤΕΣΤ: ΠΟΣΟ ΠΙΝΕΙΣ;

Το ερωτηματολόγιο αφορά στην κατανάλωση που έκανες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Υπεύθυνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής.

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Μία μονάδα αλκοόλ περιέχεται σε ένα μικρό ποτήρι μπύρας, ένα μικρό ποτήρι ουίσκι, βότκα ή ρούμι και ένα ποτήρι κρασί.

ΑΛΚΟΟΛ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Γνωρίζεις τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη γονιμότητα, στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την οδήγηση και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν;

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τι είναι αυτό που σε κάνει να μεθάς; Πώς επιδρά στον οργανισμό σου το αλκοόλ, κάθε φορά που πίνεις;

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΛΚΟΟΛ

Ενημερώσου για τα είδη και τους κινδύνους του παράνομου, παραποιημένου ή μη τυποποιημένου αλκοόλ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ μετριέται σε μονάδες. Στην Ελλάδα, μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 10 γρ. αλκοόλης.

ΑΛΚΟΟΛ; ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται τελείως.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μάθε τι σημαίνει ασφαλής ή κατανάλωση χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Tο σώμα σου διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ την ώρα και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία.