Γονείς, παιδιά και αλκοόλ |

ΓΟΝΕΙΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Μίλησε στο παιδί σου για το αλκοόλ και δώσε του το καλό παράδειγμα.

Είναι φυσικό τα παιδιά να είναι περίεργα για το αλκοόλ. Βλέπουν τους γύρω τους να πίνουν και θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Ποια είναι η δική σου θέση ως υπεύθυνος γονιός;

Οι γονείς ασκούν την ισχυρότερη επιρροή στις αποφάσεις των παιδιών τους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.
Μπορεί τα παιδιά να επηρεάζονται από τους φίλους, τους δασκάλους, την τηλεόραση, τα μέσα ενημέρωσης, τις ταινίες κ.α., όμως τις περισσότερες φορές, οι γονείς είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη συμπεριφορά των παιδιών τους κι αυτό φυσικά συμπεριλαμβάνει και τον τρόπο, με τον οποίο τα παιδιά προσεγγίζουν το αλκοόλ.

Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να ξέρεις πότε πρέπει να του μιλήσεις για το αλκοόλ και τι να του πεις, ποιος είπε όμως ότι ο ρόλος των γονιών είναι εύκολος;

Είναι σημαντικό να μιλήσεις νωρίς στο παιδί σου για το αλκοόλ. Θα το βοηθήσεις να συνειδητοποιήσει τις επιδράσεις και τις συνέπειές του και να κάνει λογικές επιλογές υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ, στο μέλλον.

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος μεταξύ της ήβης και της ενηλικίωσης. Αυτή η περίοδος ζωής, σε γενικές γραμμές μεταξύ των 10 και 20 ετών (έφηβοι), είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών επιπέδων, ειδικότερα για τη μύηση αλλά και την κλιμάκωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η δική σου σχέση με το αλκοόλ θα διαμορφώσει έως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και τη μελλοντική σχέση του παιδιού σου με το αλκοόλ, γι’ αυτό φρόντισε να είσαι ο πρώτος που θα του δώσει το καλό παράδειγμα, τηρώντας με συνέπεια όλα αυτά που του έχεις μεταφέρει.

Ενημερώσου για τα αποτελέσματα των ερευνών που αφορούν στο τι και πώς  πρέπει να πεις στο παιδί σου, ανάλογα με την ηλικία και το φκαι τι πρέπειύλο του.

Ως γονιός οφείλεις να θίξεις το θέμα του αλκοόλ στα παιδιά σου, συζητώντας μαζί τους τα προβλήματα και συμφωνώντας σε κάποιους κανόνες, τους οποίους θα πρέπει να τηρεί όλη η οικογένεια.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια έρευνα για την κατάχρηση ουσιών μεταξύ νέων, όταν υπάρχει γονική παρακολούθηση, όταν δηλαδή ξέρεις πού βρίσκονται τα παιδιά σου και με ποιον είναι μαζί, οι πιθανότητες να ξεκινήσουν τη χρήση ουσιών μειώνονται.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, στις 30 από τις 31 συμμετέχουσες χώρες, οι νέοι κατανάλωναν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ όταν οι γονείς τους δεν ήξεραν πώς περνούσαν τα Σαββατόβραδά τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε και πώς να μιλήσω στα παιδιά μου για το αλκοόλ;

Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν το αλκοόλ από τα πρώτα στάδια της ζωής τους, γι’ αυτό και το ιδανικό θα ήταν να του μιλήσεις για την κατανάλωση αλκοόλ πριν ξεκινήσει να πειραματίζεται με αυτό.

Γιατί πίνει ένας έφηβος;

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τους λόγους, για τους οποίους το παιδί σου μπορεί να ξεκινήσει να πίνει, γιατί θα σε βοηθήσει να το επηρεάσεις ώστε να κάνει τις σωστές επιλογές.

Σε ποια ηλικία να επιτρέψω στο παιδί μου να πιει;

Δεν υπάρχει ηλικία που να θεωρείται φυσιολογικό για ένα παιδί να δοκιμάσει κάποιο αλκοολούχο ποτό. Υπάρχουν γονείς που επιτρέπουν στα ανήλικα παιδιά τους να δοκιμάσουν αλκοόλ μαζί τους σε ειδικές περιστάσεις, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να μην το κάνουν.

Υπάρχει τρόπος να καθυστερήσω την κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους;

Σχεδόν όλα τα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν το αλκοόλ. Το πότε θα ξεκινήσουν να πίνουν, αυτό εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, από σένα. Τι πρέπει να κάνεις ως υπεύθυνος γονέας;

Συμβουλές για διάλογο

Τα γονικά καθήκοντα δεν διδάσκονται και δεν υπάρχει πρόγραμμα ανατροφής παιδιών. Κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετικοί κι ο καθένας μας επικοινωνεί με το δικό του τρόπο.

Πριν από κάθε έξοδο

Πριν από κάθε προγραμματισμένη έξοδο του παιδιού σου, βεβαιώσου: Ότι έχει φάει καλά. Έχει το κινητό του πλήρως φορτισμένο και συνέχεια ανοιχτό για να σε καλέσει σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα...

ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΗΤΗΣ

Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.

ΤΕΣΤ: ΠΟΣΟ ΠΙΝΕΙΣ;

Το ερωτηματολόγιο αφορά στην κατανάλωση που έκανες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Υπεύθυνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής.

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Μία μονάδα αλκοόλ περιέχεται σε ένα μικρό ποτήρι μπύρας, ένα μικρό ποτήρι ουίσκι, βότκα ή ρούμι και ένα ποτήρι κρασί.

ΑΛΚΟΟΛ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Γνωρίζεις τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη γονιμότητα, στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την οδήγηση και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν;

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τι είναι αυτό που σε κάνει να μεθάς; Πώς επιδρά στον οργανισμό σου το αλκοόλ, κάθε φορά που πίνεις;

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΛΚΟΟΛ

Ενημερώσου για τα είδη και τους κινδύνους του παράνομου, παραποιημένου ή μη τυποποιημένου αλκοόλ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ μετριέται σε μονάδες. Στην Ελλάδα, μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 10 γρ. αλκοόλης.

ΑΛΚΟΟΛ; ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται τελείως.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μάθε τι σημαίνει ασφαλής ή κατανάλωση χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Tο σώμα σου διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ την ώρα και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία.