Εκτός από τις συμβουλές των ειδικών, το πότε θα πρέπει να θέσεις το θέμα του αλκοόλ στο παιδί σου και τι να του πεις, είναι μία απόφαση που θα πάρεις εσύ ο ίδιος, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του παιδιού σου.
Αν ανακαλύψεις ότι έχει ήδη ξεκινήσει να πίνει, χωρίς να του έχεις μιλήσει προηγουμένως, είναι σημαντικό να καταλάβεις το γιατί το έκανε και να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αποτελεσματικά από τη ρίζα του.
Ό,τι λες και κάνεις επηρεάζει σημαντικά το παιδί σου, γι’ αυτό και πρέπει να βεβαιωθείς ότι γνωρίζει αρκετά για το αλκοόλ και την κατανάλωσή του, ώστε να κάνει λογικές επιλογές στο μέλλον.
Προσπάθησε να μην ασκήσεις πίεση για τη συζήτηση του θέματος – είναι καλύτερα να περιμένεις μέχρι να αναφερθεί φυσικά. Θα μπορούσες να βρεις ένα σχετικό άρθρο από εφημερίδα ή μια εκπομπή ανάλογου περιεχομένου στην τηλεόραση ή να περιμένεις μέχρι να σε ρωτήσει το παιδί σου για το αλκοόλ.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι καλό να ξεκινήσεις να μιλάς στο παιδί σου για το αλκοόλ σε αρκετά μικρή ηλικία, καθώς ακόμη και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ποια είναι αποδεκτή ή μη συμπεριφορά όσον αφορά στην κατανάλωση του αλκοόλ.
Μίλησέ του για την επίδραση που έχει το αλκοόλ στο σώμα και το πνεύμα, τονίζοντας ότι ακόμα και ένα ποτήρι αλκοόλ είναι αρκετό για να επηρεάσει την κρίση μας, ενημέρωσέ το για τη νομοθεσία και την επιβολή των κυρώσεων, και εξήγησέ του ότι μόλις ενηλικιωθεί θα μπορεί να απολαύσει το αλκοόλ σταο πλαίσιο της υπεύθυνης κατανάλωσης.
Είναι σημαντικό να επικεντρωθείς σε γεγονότα και να του μεταφέρεις όλες τις πληροφορίες και τις γνώσεις που χρειάζεται, έτσι ώστε να αποκτήσει την ικανότητα να αποφεύγει τους κινδύνους που συνδέονται με το αλκοόλ.
Με όποιο τρόπο κι αν επιλέξεις να του μιλήσεις για το αλκοόλ και την υπεύθυνη κατανάλωση, κινήσου με προνοητικότητα και συζήτησε το θέμα μαζί του, πριν το παιδί σου ξεκινήσει να πειραματίζεται με το αλκοόλ ή αντιμετωπίσει πίεση από τους φίλους του να πιεί.
Να είσαι έτοιμος να του πεις «όχι» για καταστάσεις που θεωρείς επικίνδυνες (π.χ. να πάει σε ένα πάρτι με μεγαλύτερα παιδιά) και να θέσεις όρια και κανόνες, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται
Είναι φυσικό τα παιδιά να είναι περίεργα για το αλκοόλ. Βλέπουν τους γύρω τους να πίνουν και θέλουν να μάθουν περισσότερα. Ποια είναι η δική σου θέση ως υπεύθυνος γονιός;
Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τους λόγους, για τους οποίους το παιδί σου μπορεί να ξεκινήσει να πίνει, γιατί θα σε βοηθήσει να το επηρεάσεις ώστε να κάνει τις σωστές επιλογές.
Δεν υπάρχει ηλικία που να θεωρείται φυσιολογικό για ένα παιδί να δοκιμάσει κάποιο αλκοολούχο ποτό. Υπάρχουν γονείς που επιτρέπουν στα ανήλικα παιδιά τους να δοκιμάσουν αλκοόλ μαζί τους σε ειδικές περιστάσεις, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να μην το κάνουν.
Σχεδόν όλα τα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν το αλκοόλ. Το πότε θα ξεκινήσουν να πίνουν, αυτό εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, από σένα. Τι πρέπει να κάνεις ως υπεύθυνος γονέας;
Τα γονικά καθήκοντα δεν διδάσκονται και δεν υπάρχει πρόγραμμα ανατροφής παιδιών. Κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετικοί κι ο καθένας μας επικοινωνεί με το δικό του τρόπο.
Πριν από κάθε προγραμματισμένη έξοδο του παιδιού σου, βεβαιώσου: Ότι έχει φάει καλά. Έχει το κινητό του πλήρως φορτισμένο και συνέχεια ανοιχτό για να σε καλέσει σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα...
Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.
Το ερωτηματολόγιο αφορά στην κατανάλωση που έκανες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Υπεύθυνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής.
Μία μονάδα αλκοόλ περιέχεται σε ένα μικρό ποτήρι μπύρας, ένα μικρό ποτήρι ουίσκι, βότκα ή ρούμι και ένα ποτήρι κρασί.
Γνωρίζεις τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη γονιμότητα, στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό;
Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.
Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την οδήγηση και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν;
Τι είναι αυτό που σε κάνει να μεθάς; Πώς επιδρά στον οργανισμό σου το αλκοόλ, κάθε φορά που πίνεις;
Ενημερώσου για τα είδη και τους κινδύνους του παράνομου, παραποιημένου ή μη τυποποιημένου αλκοόλ.
Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.
Το αλκοόλ μετριέται σε μονάδες. Στην Ελλάδα, μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 10 γρ. αλκοόλης.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται τελείως.
Μάθε τι σημαίνει ασφαλής ή κατανάλωση χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Tο σώμα σου διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ την ώρα και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία.