Παρόλα αυτά, συγκεντρώσαμε κάποιες συμβουλές που θα σε οδηγήσουν σε έναν αποτελεσματικό διάλογο με το παιδί σου σχετικά με το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του.
Η ισορροπία μεταξύ προστασίας του παιδιού και ελευθερίας δεν είναι εύκολη. Δεν μπορεί να είσαι δίπλα του συνέχεια και δεν θα σε ευχαριστούσε αν το έκανες αυτό ούτως ή άλλως. Με επικοινωνία και εμπιστοσύνη όμως, μπορείς να το βοηθήσεις να παίρνει τις σωστές αποφάσεις σε επικίνδυνες περιστάσεις, να μαθαίνει από τα λάθη του, να σε συμβουλεύεται και να παραμένει ασφαλές.
Μερικές μικρές αλλαγές μπορεί να κάνουν τη διαφορά, μην περιμένεις όμως να έχεις επιτυχία σε μια μέρα. Κάνε ένα βήμα κάθε φορά.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις ότι ούτε εσύ ούτε το παιδί σου είστε τέλειοι. Δώσε του να καταλάβει ότι τα λάθη είναι αναπόφευκτα από όλους –μικρούς και μεγάλους- και ότι το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από αυτά.
Ξέρεις τι πραγματικά αρέσει στο παιδί σου και τι όχι, στον εαυτό του και τους γύρω του ή τι θα άλλαζε στη ζωή του, ακόμα και σε σένα, αν μπορούσε;
Βρες το χρόνο να το ρωτήσεις και άκουσε προσεκτικά τις απαντήσεις του. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι τελικά δεν το γνώριζες τόσο καλά όσο πίστευες. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι όπως και σε κάθε ουσιαστικό διάλογο, το παιδί σου θα νιώσει ότι η γνώμη του μετράει πραγματικά.
Είναι γεγονός πως όταν τα παιδιά αισθάνονται υπολογίσιμα μέλη μιας σταθερής ομάδας, ακολουθούν τους κανόνες πιο εύκολα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να δώσεις στο παιδί σου την αίσθηση ότι ανήκει κάπου και έχει τη δική του θέση στην οικογένεια. Κάνε πράγματα μαζί του, ανακάλυψε τι του αρέσει, μαγειρέψτε μαζί ή κανονίστε μία οικογενειακή έξοδο.
Η δημιουργία ρουτίνας σου εξασφαλίζει και περισσότερο χρόνο μαζί του αλλά και περισσότερες ευκαιρίες επικοινωνίας. Συγχρόνως, βοηθά το παιδί σου να σου μιλάει κάθε φορά που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Μπορεί να φαίνεται σαφές, αλλά το να κάνεις το παιδί σου να αισθάνεται ότι το σέβεσαι, συχνά παραμελείται μέσα στην καθημερινότητά μας. Η γνώμη του παιδιού σου μετράει και θα πρέπει να αισθάνεται ότι μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Ενημέρωσέ το για τυχόν αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν το πρόγραμμά του και μην ξεχνάς να ακούς με προσοχή ό,τι σου λέει, αλλά και να το επιβραβεύεις με κάθε ευκαιρία. Αν οι φίλοι του εμπλακούν σε μπελάδες, στους οποίους το παιδί σου δεν συμμετείχε, πες του πόσο περήφανος είσαι για την ώριμη συμπεριφορά του.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τους κανόνες και τις συνέπειες παραβίασής τους. Σίγουρα, θα δοκιμάσουν την αντοχή σου πολλές φορές και με διάφορους τρόπους, αλλά το να τα απειλήσεις με ενέργειες που δεν είσαι έτοιμος να ακολουθήσεις, είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν αρκετοί γονείς. Μια αποτελεσματική τιμωρία είναι να του αφαιρέσεις κάποια δικαιώματα, όπως μια προγραμματισμένη έξοδο στον κινηματογράφο, την επίσκεψη φίλων, να δει τηλεόραση ή να παίξει στον υπολογιστή. Από την άλλη όμως, μην ξεχνάς ποτέ να επαινείς το παιδί σου όταν κάνει το σωστό.
Όταν του εξηγείς τους λόγους για τους οποίους τίθενται οι κανόνες, το βοηθάς να τους ακολουθήσει και να αναπτύξει την αίσθηση υπευθυνότητας. Εξάλλου, το να ξέρεις με ποιους είναι και πότε θα γυρίσει δεν είναι σημαντικό μόνο για την ηρεμία σου, αλλά πρωτίστως για την ασφάλειά του.
Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γονιού και παιδιού είναι απόρροια πολλών πραγμάτων. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη προϋποθέτει καταρχήν ουσιαστική και ειλικρινή επικοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι ακούς με ιδιαίτερη προσοχή τους προβληματισμούς του παιδιού σου και του λες πάντα την αλήθεια (ειδικά για απαράδεκτα ή επικίνδυνα θέματα) χωρίς εκρήξεις θυμού και πικρόχολα σχόλια που θα το απομακρύνουν από κοντά σου.
Είναι σημαντικό για το παιδί σου να ξέρει ότι είσαι πάντα δίπλα του, πρόθυμος να ακούσεις και τη δική του πλευρά και να συζητήσεις όλες τις επιλογές. Αν νιώσει ότι μπορεί να συζητήσει μαζί σου ακόμα και τα πιο δύσκολα θέματα, όχι μόνο θα ζητάει τη γνώμη σου όταν χρειάζεται βοήθεια, αλλά και θα ακούσει ό,τι του πεις.
Τα παιδιά είναι συνήθως πιο ενημερωμένα από ότι πιστεύουμε, αλλά δεν γνωρίζουν πάντα τα ακριβή γεγονότα. Όποιο κι αν είναι το ζήτημα, βεβαιώσου ότι το παιδί σου έχει τις σωστές πληροφορίες και γνωρίζει όσα χρειάζεται και πρέπει να ξέρει.
Προσπάθησε να αποφύγεις τις επιπλήξεις ή τον εκφοβισμό και ενθάρρυνε το παιδί να σου πει την άποψή του. Συζήτησε ήρεμα και αντικειμενικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μαζί του, χρησιμοποιώντας κατανοητές εκφράσεις και παραδείγματα που του είναι γνώριμα.
Ως γονέας, μην υποτιμάς την επιρροή των πράξεων, των λόγων και των επιλογών σου. Να θυμάσαι πάντα ότι έχουν τεράστια επίδραση στη συμπεριφορά του παιδιού σου και του περνάνε καθοριστικά μηνύματα για τη ζωή του.
Είναι δύσκολο να το ενθαρρύνεις να κάνει λογικές επιλογές, αν δεν δίνεις πρώτος το σωστό παράδειγμα!
Είναι φυσικό τα παιδιά να είναι περίεργα για το αλκοόλ. Βλέπουν τους γύρω τους να πίνουν και θέλουν να μάθουν περισσότερα. Ποια είναι η δική σου θέση ως υπεύθυνος γονιός;
Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν το αλκοόλ από τα πρώτα στάδια της ζωής τους, γι’ αυτό και το ιδανικό θα ήταν να του μιλήσεις για την κατανάλωση αλκοόλ πριν ξεκινήσει να πειραματίζεται με αυτό.
Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τους λόγους, για τους οποίους το παιδί σου μπορεί να ξεκινήσει να πίνει, γιατί θα σε βοηθήσει να το επηρεάσεις ώστε να κάνει τις σωστές επιλογές.
Δεν υπάρχει ηλικία που να θεωρείται φυσιολογικό για ένα παιδί να δοκιμάσει κάποιο αλκοολούχο ποτό. Υπάρχουν γονείς που επιτρέπουν στα ανήλικα παιδιά τους να δοκιμάσουν αλκοόλ μαζί τους σε ειδικές περιστάσεις, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να μην το κάνουν.
Σχεδόν όλα τα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν το αλκοόλ. Το πότε θα ξεκινήσουν να πίνουν, αυτό εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, από σένα. Τι πρέπει να κάνεις ως υπεύθυνος γονέας;
Πριν από κάθε προγραμματισμένη έξοδο του παιδιού σου, βεβαιώσου: Ότι έχει φάει καλά. Έχει το κινητό του πλήρως φορτισμένο και συνέχεια ανοιχτό για να σε καλέσει σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα...
Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.
Το ερωτηματολόγιο αφορά στην κατανάλωση που έκανες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Υπεύθυνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής.
Μία μονάδα αλκοόλ περιέχεται σε ένα μικρό ποτήρι μπύρας, ένα μικρό ποτήρι ουίσκι, βότκα ή ρούμι και ένα ποτήρι κρασί.
Γνωρίζεις τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη γονιμότητα, στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό;
Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.
Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την οδήγηση και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν;
Τι είναι αυτό που σε κάνει να μεθάς; Πώς επιδρά στον οργανισμό σου το αλκοόλ, κάθε φορά που πίνεις;
Ενημερώσου για τα είδη και τους κινδύνους του παράνομου, παραποιημένου ή μη τυποποιημένου αλκοόλ.
Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.
Το αλκοόλ μετριέται σε μονάδες. Στην Ελλάδα, μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 10 γρ. αλκοόλης.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται τελείως.
Μάθε τι σημαίνει ασφαλής ή κατανάλωση χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Tο σώμα σου διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ την ώρα και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία.