Υπάρχει τρόπος να καθυστερήσω την κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους; |

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΑΠΟ ΕΦΗΒΟΥΣ;

Τι πρέπει να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες κατανάλωσης αλκοόλ από το παιδί σου;

Σχεδόν όλα τα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν το αλκοόλ. 

Το πότε θα ξεκινήσουν να πίνουν, αυτό εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από σένα. Τι πρέπει να κάνεις ως υπεύθυνος γονέας;

 
  • Βεβαιώσου ότι έχεις ενημερώσει σωστά το παιδί σου για το αλκοόλ και ότι μπορείτε να συζητήσετε ισορροπημένα και εποικοδομητικά.
  • Μίλησε στο παιδί σου και άκουσέ το. Είναι σημαντικό για τον έφηβο να ακούει την άποψή σου, όπως κι εσύ να ακούς τη δική του.
  • Βάλε οικογενειακούς κανόνες. Συζήτησέ τους με όλα τα μέλη και βεβαιώσου ότι έγινες σαφής για το τι επιτρέπεται και τι όχι, καθώς και για τις συνέπειες της παραβίασής τους, τις οποίες πρέπει να εφαρμόζεις.
  • Αν το παιδί σου πηγαίνει σε πάρτι, οδήγησέ το εσύ μέχρι τον προορισμό του και πήγαινε, όταν τελειώσει, να το πάρεις. Γνώρισε τους οικοδεσπότες γονείς και συζητήστε τα σχέδιά τους για την επίβλεψη.
  • Να είσαι προσεκτικός πού αφήνεις το αλκοόλ στο σπίτι. Να γνωρίζεις την ποσότητα που υπάρχει και να το ελέγχεις τακτικά. Αν σκοπεύεις να βγεις το βράδυ, θυμήσου ότι είναι προκλητικό αλλά και άδικο για τα παιδιά να τα αφήσεις σε μια κατάσταση, όπου έχουν πρόσβαση σε αλκοόλ.
  • Να επιβλέπεις τα πάρτι που γίνονται σπίτι σου και πάντα να σερβίρεις φαγητό. Βεβαιώσου ότι υπάρχει ανάλογη επίβλεψη από ενηλίκους και στα πάρτι που γίνονται σε άλλα σπίτια.
  • Κατανόησε την πίεση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από τους φίλους τους και το γεγονός ότι θέλουν να «ταιριάζουν» με τους συνομήλικούς τους.
  • Μην τα χάσεις αν ανακαλύψεις ότι το παιδί σου πίνει. Συζήτησέ το μαζί του ήρεμα και εξήγησέ του τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γονείς, παιδιά και αλκοόλ

Είναι φυσικό τα παιδιά να είναι περίεργα για το αλκοόλ. Βλέπουν τους γύρω τους να πίνουν και θέλουν να μάθουν περισσότερα. Ποια είναι η δική σου θέση ως υπεύθυνος γονιός;

Πότε και πώς να μιλήσω στα παιδιά μου για το αλκοόλ;

Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν το αλκοόλ από τα πρώτα στάδια της ζωής τους, γι’ αυτό και το ιδανικό θα ήταν να του μιλήσεις για την κατανάλωση αλκοόλ πριν ξεκινήσει να πειραματίζεται με αυτό.

Γιατί πίνει ένας έφηβος;

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τους λόγους, για τους οποίους το παιδί σου μπορεί να ξεκινήσει να πίνει, γιατί θα σε βοηθήσει να το επηρεάσεις ώστε να κάνει τις σωστές επιλογές.

Σε ποια ηλικία να επιτρέψω στο παιδί μου να πιει;

Δεν υπάρχει ηλικία που να θεωρείται φυσιολογικό για ένα παιδί να δοκιμάσει κάποιο αλκοολούχο ποτό. Υπάρχουν γονείς που επιτρέπουν στα ανήλικα παιδιά τους να δοκιμάσουν αλκοόλ μαζί τους σε ειδικές περιστάσεις, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να μην το κάνουν.

Συμβουλές για διάλογο

Τα γονικά καθήκοντα δεν διδάσκονται και δεν υπάρχει πρόγραμμα ανατροφής παιδιών. Κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετικοί κι ο καθένας μας επικοινωνεί με το δικό του τρόπο.

Πριν από κάθε έξοδο

Πριν από κάθε προγραμματισμένη έξοδο του παιδιού σου, βεβαιώσου: Ότι έχει φάει καλά. Έχει το κινητό του πλήρως φορτισμένο και συνέχεια ανοιχτό για να σε καλέσει σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα...

ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΗΤΗΣ

Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.

ΤΕΣΤ: ΠΟΣΟ ΠΙΝΕΙΣ;

Το ερωτηματολόγιο αφορά στην κατανάλωση που έκανες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Υπεύθυνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής.

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Μία μονάδα αλκοόλ περιέχεται σε ένα μικρό ποτήρι μπύρας, ένα μικρό ποτήρι ουίσκι, βότκα ή ρούμι και ένα ποτήρι κρασί.

ΑΛΚΟΟΛ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Γνωρίζεις τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη γονιμότητα, στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την οδήγηση και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν;

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τι είναι αυτό που σε κάνει να μεθάς; Πώς επιδρά στον οργανισμό σου το αλκοόλ, κάθε φορά που πίνεις;

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΛΚΟΟΛ

Ενημερώσου για τα είδη και τους κινδύνους του παράνομου, παραποιημένου ή μη τυποποιημένου αλκοόλ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ μετριέται σε μονάδες. Στην Ελλάδα, μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 10 γρ. αλκοόλης.

ΑΛΚΟΟΛ; ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται τελείως.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μάθε τι σημαίνει ασφαλής ή κατανάλωση χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Tο σώμα σου διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ την ώρα και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία.