Κάτω ή άνω των 18 ετών; |

ΚΑΤΩ Ή ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ;

"Κάθε πράγμα στον καιρό του", λέει ο λαός. Προστάτευσε τον εαυτό σου από την κατανάλωση αλκοόλ.

Κάτω των 18 ετών

Οι νέοι κάτω των 18 ετών δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες του αλκοόλ, ούτε σωματικά ούτε και συναισθηματικά. Η ίδια ποσότητα αλκοόλ θα επηρεάσει περισσότερο το σώμα ενός παιδιού ή νέου από έναν ενήλικο γιατί βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, έχουν θεσπισθεί νόμοι που απαγορεύουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικους κάτω των 18 ετών. Στην Ελλάδα ο νόμος που ψηφίσθηκε το Δεκέμβριο του 2008, αναφέρει: «Απαγορεύεται σε ανηλίκους η είσοδος και παραμονή, καθώς και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκεδάσεως και αμιγή μπαρ, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκδηλώσεων».

Άνω των 18 ετών

Οι περισσότεροι νέοι στην Ευρώπη απολαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να μεθούν. Είναι σημαντικό να το θυμάσαι αυτό, ιδιαίτερα αν αισθάνεσαι ότι πιέζεσαι όταν οι φίλοι σου σε «παρασύρουν» να πιείς ένα ακόμα ποτό. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι είναι άδικο που η ηλικιακή σου ομάδα αναφέρεται πάντα στον τύπο για την εκτός ελέγχου κατανάλωση (binge drinking). Η αλήθεια όμως είναι πως έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψεις σπίτι με κάποιον ξένο, να καταλήξεις στο κρεβάτι με κάποιον που δεν θα ήθελες να δεις μπροστά σου το επόμενο πρωί, να γίνεις ρεζίλι κι εσύ και οι φίλοι σου και να σε ληστέψουν, από ότι οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι αν πίνεις, δεν πρέπει:

Να οδηγείς

Να εργάζεσαι σε ύψος και να χειρίζεσαι μηχανήματα

Να συνδυάζεις το αλκοόλ με άλλες ουσίες ή φάρμακα

Να αθλείσαι, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή μετά τις αθλητικές δραστηριότητες, μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, αφυδάτωση

Οι παράνομες ναρκωτικές ουσίες, όπως κοκαΐνη, έκσταση, ηρωίνη, δεν θα πρέπει να συνδυάζονται ποτέ με αλκοόλ καθώς οι επιδράσεις τους μπορεί να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο. Αυτό ισχύει και για τη μεθαδόνη, τη νόμιμη εναλλακτική της ηρωίνης.

Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται. Ακόμα και κάποια φάρμακα που μπορείς να αγοράσεις χωρίς  ιατρική συνταγή,  όπως τα αντισταμινικά και τα περισσότερα σιρόπια για το βήχα, είναι επίσης βλαβερά σε συνδυασμό με αλκοόλ, καθώς περιέχουν καταπραύντικές ουσίες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αξίζει;

Το ποτό είναι ευχάριστο μέχρι το σημείο εκείνο που δεν χάνεται το μέτρο.

Ένα ακόμα; Αντιστάσου!

Πιστεύεις ότι με το να ακολουθείς το γρήγορο ρυθμό της παρέας σου στην κατανάλωση του αλκοόλ, αυτό σε κάνει πιο αποδεκτό και καλύτερο φίλο; Σίγουρα όχι! Μάθε να λες «όχι» και κράτα πάντα τον έλεγχο στα δικά σου χέρια.

Τι πρέπει να κάνω αν ο φίλος μου μεθύσει;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν αντιληφθείς ότι κάποιος από την παρέα σου ήπιε παραπάνω και κάτι δεν πάει καλά, είναι να καλέσεις άμεσα βοήθεια.

Συμβουλές

Κάθε φορά που βγαίνεις έξω με τους φίλους σου, να θυμάσαι ότι βγαίνεις για να διασκεδάσεις και να απολαύσεις το ποτό σου με μέτρο, χωρίς τις δυσάρεστες συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΗΤΗΣ

Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.

ΤΕΣΤ: ΠΟΣΟ ΠΙΝΕΙΣ;

Το ερωτηματολόγιο αφορά στην κατανάλωση που έκανες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Υπεύθυνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής.

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Μία μονάδα αλκοόλ περιέχεται σε ένα μικρό ποτήρι μπύρας, ένα μικρό ποτήρι ουίσκι, βότκα ή ρούμι και ένα ποτήρι κρασί.

ΑΛΚΟΟΛ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Γνωρίζεις τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη γονιμότητα, στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Είσαι γονιός και ανησυχείς για τη σχέση που έχει ή θα αναπτύξει στο μέλλον με το αλκοόλ, το παιδί σου;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την οδήγηση και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν;

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τι είναι αυτό που σε κάνει να μεθάς; Πώς επιδρά στον οργανισμό σου το αλκοόλ, κάθε φορά που πίνεις;

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΛΚΟΟΛ

Ενημερώσου για τα είδη και τους κινδύνους του παράνομου, παραποιημένου ή μη τυποποιημένου αλκοόλ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ μετριέται σε μονάδες. Στην Ελλάδα, μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 10 γρ. αλκοόλης.

ΑΛΚΟΟΛ; ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται τελείως.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μάθε τι σημαίνει ασφαλής ή κατανάλωση χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Tο σώμα σου διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ την ώρα και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία.