Μπορώ να πιώ όταν αθλούμαι; |

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΩ ΟΤΑΝ ΑΘΛΟΥΜΑΙ;

Αλκοόλ και αθλητισμός δεν ταιριάζουν μαζί. Μάθε τις συνέπειες από την κατανάλωση του αλκοόλ όταν αθλείσαι.

Αν ασχολείσαι σοβαρά με κάποιο άθλημα, πρέπει να γνωρίζεις ότι το αλκοόλ δεν συνδυάζεται με τον αθλητισμό, καθώς αυξάνει τη θερμότητα του σώματός σου και μειώνει το χρόνο αντίδρασης και την αντοχή σου.

Αντοχή

Το σάκχαρο του αίματος που χρειάζεται το σώμα σου για ενέργεια παράγεται όταν το συκώτι απελευθερώνει στο αίμα γλυκόζη. Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του σώματος να παράγει αυτό το σάκχαρο με αποτέλεσμα να έχεις λιγότερη ενέργεια και αντοχή.

Απώλεια θερμότητας

Αν έχεις αισθανθεί κάποια στιγμή εναλλαγές στη θερμοκρασία σου, μια να κρυώνεις και μια να ζεσταίνεσαι μετά από μία «μεγάλη» νυχτερινή έξοδο, τότε θα αναγνωρίσεις αμέσως αυτό το σύμπτωμα. Όταν το αλκοόλ εισέρχεται στον οργανισμό σου, μπορεί να σου προκαλέσει το αίσθημα του πυρετού και να χάσεις πολύ γρήγορα θερμότητα, που μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία. Όσο πιο κρύος είναι ο καιρός και όσο περισσότερο αθλείσαι ή προπονείσαι τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος.

Χρόνοι αντίδρασης

Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του αλκοόλ μπορεί να συνεχιστούν για αρκετή ώρα αφού σταματήσεις να πίνεις. Το αλκοόλ επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και επιβραδύνει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τις αντιδράσεις, το συντονισμό, την ακρίβεια και την ισορροπία, ό,τι δηλαδή είναι πιο σημαντικό σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Αθλητικοί τραυματισμοί και κράμπες μυών

Το αλκοόλ αυξάνει την αιμορραγία και το πρήξιμο γύρω από τραυματισμούς του μαλακού ιστού (διάστρεμμα, μελανιές και κοψίματα οι πιο κοινοί τραυματισμοί δηλαδή) με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος ανάρρωσης. Το αλκοόλ «κρύβει» επίσης τα σημάδια του πόνου, άρα μπορεί να καθυστερήσεις να ζητήσεις βοήθεια, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για ταχεία ανάρρωση.

Αν έχεις τραυματιστεί, απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια ασκήσεων, οι μύες σου καίνε σάκχαρο παράγοντας γαλακτικό οξύ. Μεγάλη ποσότητα γαλακτικού οξέως οδηγεί σε κούραση των μυών και κράμπες. Το αλκοόλ που απομένει στο σύστημά σου μετά από μερικά ποτά της προηγούμενης νύχτας συνεισφέρει στη συσσώρευση μεγαλύτερης ποσότητας γαλακτικού οξέως, αυξάνοντας έτσι δραματικά τον κίνδυνο κράμπας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προγραμμάτισε την επιστροφή σου

Όταν βγαίνεις για να διασκεδάσεις, να θυμάσαι ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να επιστρέψεις σπίτι σου με ασφάλεια, γι’ αυτό....

Απόλαυσε μια ασφαλή νυχτερινή έξοδο

Ακολούθησε τις συμβουλές μας και διασφάλισε ότι η νυχτερινή σου έξοδος θα είναι ευχάριστη, διασκεδαστική και ασφαλής μέχρι το επόμενο πρωί.

Αντιμετώπισε το hangover

Ήπιες περισσότερο από όσο πρέπει και μέθυσες; Ακολούθησε τις συμβουλές μας και νιώσε καλύτερα το επόμενο πρωί, χωρίς τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover.

Ο τέλειος οικοδεσπότης

Πρακτικές συμβουλές για να στεφθεί το πάρτι σου με απόλυτη επιτυχία και να περάσουν οι καλεσμένοι σου μια αξέχαστη βραδιά. Τι πρέπει να κάνεις ως υπεύθυνος οικοδεσπότης;

Ασφαλείς διακοπές

Στις διακοπές, η κατανάλωση αλκοόλ είναι για πολλούς αγαπημένη συνήθεια. Για να περάσεις όμορφα και να μην χαλάσει τίποτα το ταξίδι σου, να θυμάσαι αυτές τις απλές συμβουλές...

Διασκέδαση χωρίς αλκοόλ

Αν επιλέξεις να σταματήσεις την κατανάλωση αλκοόλ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσεις την κοινωνική σου ζωή. Μπορείς να διασκεδάσεις και να περάσεις καλά και χωρίς αλκοόλ.

Ο δεκάλογος του υπεύθυνου καταναλωτή

Ο υπεύθυνος καταναλωτής φροντίζει πάντα να: Έχει τον έλεγχο του εαυτού του και των καταστάσεων. Είναι πλήρως ενημερωμένος για κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το αλκοόλ και την επίδρασή του στον οργανισμό μας...

ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΗΤΗΣ

Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.

ΤΕΣΤ: ΠΟΣΟ ΠΙΝΕΙΣ;

Το ερωτηματολόγιο αφορά στην κατανάλωση που έκανες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Υπεύθυνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής.

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Μία μονάδα αλκοόλ περιέχεται σε ένα μικρό ποτήρι μπύρας, ένα μικρό ποτήρι ουίσκι, βότκα ή ρούμι και ένα ποτήρι κρασί.

ΑΛΚΟΟΛ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Γνωρίζεις τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη γονιμότητα, στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Είσαι γονιός και ανησυχείς για τη σχέση που έχει ή θα αναπτύξει στο μέλλον με το αλκοόλ, το παιδί σου;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την οδήγηση και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν;

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τι είναι αυτό που σε κάνει να μεθάς; Πώς επιδρά στον οργανισμό σου το αλκοόλ, κάθε φορά που πίνεις;

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΛΚΟΟΛ

Ενημερώσου για τα είδη και τους κινδύνους του παράνομου, παραποιημένου ή μη τυποποιημένου αλκοόλ.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ μετριέται σε μονάδες. Στην Ελλάδα, μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 10 γρ. αλκοόλης.

ΑΛΚΟΟΛ; ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται τελείως.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μάθε τι σημαίνει ασφαλής ή κατανάλωση χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Tο σώμα σου διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ την ώρα και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία.