Μύθοι και πραγματικότητα |

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αλκοόλ: Αλήθειες και μύθοι που πρέπει να γνωρίζεις.

Σίγουρα, θα έχεις ακούσει πάρα πολλά σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ. Πόσο καλά όμως ενημερωμένος είσαι, ώστε να μπορείς να διακρίνεις την πραγματικότητα από τους μύθους;

Η γρήγορη κατανάλωση αλκοόλ καταλήγει σε μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ στον οργανισμό μου σε σχέση με την πιο αργή κατανάλωση. Αλήθεια.

Όταν καταναλώνεις αλκοόλ γρήγορα, οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες, γιατί το αλκοόλ καταναλώνεται γρηγορότερα από τον ρυθμό, με τον οποίο το σώμα μπορεί να το αποβάλλει. Με απλά λόγια, αν πίνεις γρήγορα, το αλκοόλ θα ξεκινήσει να πλημμυρίζει τον εγκέφαλο σου και ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία πίνεις, μπορεί να επηρεαστεί το εγκεφαλικό στέλεχος καθώς και οι ζωτικές λειτουργίες του σώματός σου. Ένας νέος ή κάποιος που δεν είναι συνηθισμένος στην κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να το νιώσει πολύ πιο έντονα αν πιει κάποια ποτά μαζεμένα. Η ικανότητα του σώματός σου να επεξεργάζεται το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο σου. Το συκώτι σου διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ την ώρα και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία. Μην εμπλακείτε ποτέ σε διαγωνισμό αντοχής ή ταχύτητας, γιατί μπορεί να αποδειχτεί μοιραίος.

Η κατανάλωση με γεμάτο στομάχι σημαίνει ότι θα μεθύσω λιγότερο. Αλήθεια.

Το φαγητό πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ, δεν είναι μόνο μια καλή ιδέα αλλά και κάτι που επιβάλλεται. Το φαγητό επιβραδύνει το ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ δίνοντας στο σώμα σου περισσότερο χρόνο να το αποβάλλει και αυξάνει τη διαδικασία της διάσπασής του. Η καλύτερη συμβουλή είναι να φας πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ και να περιορίσεις την κατανάλωση, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες υπεύθυνης κατανάλωσης.

Το αλκοόλ δεν παχαίνει. Μύθος.

Οι ξηροί οίνοι, οι μηλίτες, τα καθαρά αλκοολούχα ποτά και οι μπύρες δεν περιέχουν λίπη, ωστόσο περιέχουν θερμίδες. Μισό λίτρο μπύρας περιέχει 130 θερμίδες περίπου, όπως κι ένα ποτήρι ξηρού οίνου 150ml. Είναι σημαντικό η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και τρόπου ζωής που περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά και φυσικά άσκηση. Αν προσέχεις τη διατροφή σου, να θυμάσαι ότι εκτός από τις θερμίδες που έχουν όλα τα αλκοολούχα ποτά, μπορούν επίσης να σου προκαλέσουν και το αίσθημα πείνας. Η κατανάλωση αλκοόλ διεγείρει την όρεξη ενώ μειώνει τον αυτό-έλεγχο με αποτέλεσμα να έχεις περισσότερες πιθανότητες να τσιμπολογήσεις. Αν προσέχεις το βάρος σου, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με τα κοκτέιλ και να γνωρίζεις ότι οι ενισχυμένοι ή επιδόρπιοι οίνοι περιέχουν πολλές περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη.

Το αλκοόλ μάς επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Μύθος.

Το μέγεθος, το βάρος, ο μεταβολισμός, το φύλο σου καθώς και το πώς και το πότε πίνεις καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ σε επηρεάζει. Όταν πίνες με άδειο στομάχι ή πίνεις γρήγορα, έχεις υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σου, τα οποία επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η σωματική σου διάπλαση, τα κιλά σου, η κατάσταση της υγείας σου και η ηλικία σου. Το αλκοόλ είναι κατασταλτικό και καταπονεί το σώμα, με αποτέλεσμα να σε επηρεάζει περισσότερο όταν είσαι κουρασμένος, γι’ αυτό και όταν νιώθεις εξαντλημένος, αγχωμένος ή είσαι άρρωστος, η επίδραση που έχει το αλκοόλ στον οργανισμό σου είναι γρηγορότερη και εντονότερη.

Αν πιω καφέ ή κάνω ένα κρύο ντους, θα ξεμεθύσω και δεν θα έχω hangover. Μύθος.

Το hangover δεν αντιμετωπίζεται, όπως κάποιοι πιστεύουν, με ένα δυνατό καφέ, ένα κρύο ντους ή αναψυκτικά. Στην πραγματικότητα, ο χρόνος είναι η μόνη θεραπεία που επιτρέπει στο συκώτι να συνεχίσει τη λειτουργία του, αποβάλλοντας το αλκοόλ από τον οργανισμό σου, σε συνδυασμό με την κατανάλωση νερού. Μεταξύ των συμπτωμάτων του hangover είναι το αίσθημα δίψας, αδιαθεσίας, κούρασης και πονοκεφάλου, καθώς και η υπερευαισθησία στο θόρυβο και το δυνατό φως. Ενεργώντας ως διουρητικό, το αλκοόλ κάνει το σώμα να χάνει πολύ νερό, προκαλώντας αφυδάτωση. Ερεθίζει επίσης το εσωτερικό του στομάχου, προκαλώντας δυσπεψία, ναυτία και αφυδάτωση. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ακόμα και ένα ή δύο ποτά είναι αρκετά για να επηρεάσουν την κρίση και την αντίδρασή σου, γι’ αυτό κάθε φορά που βγαίνεις για να πιείς, προγραμμάτισε από πριν την επιστροφή σου στο σπίτι ή συνεννοήσου με την παρέα σου και ορίστε ποιος θα είναι ο οδηγός της παρέας. Μην μπεις ποτέ στον πειρασμό να οδηγήσεις, ενώ έχεις πιεί. Δεν διακινδυνεύεις μόνο την άδεια οδήγησης και την επιβολή «τσουχτερού» προστίμου, αλλά πολύ περισσότερα μέχρι και την ίδια τη ζωή σου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι συμβαίνει με το αλκοόλ στο σώμα μου;

Ξέρεις τι συμβαίνει με το αλκοόλ στο σώμα σου, κάθε φορά που πίνεις ένα ποτό; Το αλκοόλ που περιέχεται στο ποτό σου απορροφάται από το σώμα σου μέσω του στομάχου και των λεπτών εντέρων.

Γυναίκες και άνδρες. Υπάρχει διαφορά;

Οι άνδρες και οι γυναίκες επεξεργάζονται το αλκοόλ διαφορετικά και για το λόγο αυτό, το προτεινόμενο όριο μονάδων στις περισσότερες χώρες διαφέρει μεταξύ τους.

Πώς επιδρά το αλκοόλ στον οργανισμό μου;

Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό σου ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεις, την κατάσταση της υγείας σου, τη σωματική σου διάπλαση, την ηλικία σου και το φύλο σου.

Τι είναι αυτό που με κάνει να μεθάω;

Το αλκοόλ επιδρά στον εγκέφαλο ως αναισθητικό, καταπραϋντικό ή διεγερτικό, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.

Τι είναι το hangover;

To hangover είναι το άσχημο συναίσθημα της επόμενης μέρας που ακολουθεί μία βραδιά με περισσότερο αλκοόλ, τόσο από τα προτεινόμενα όρια όσο και από τα δικά μας προσωπικά όρια.

Τι σημαίνει «αντοχή στο αλκοόλ»;

Ξέρεις ότι οι άνθρωποι που πίνουν οινοπνευματώδη ποτά σε τακτική βάση αντέχουν το αλκοόλ περισσότερο;

Τι είναι το binge drinking;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το binge drinking ως κατανάλωση έξι ή περισσότερων ποτών κατά τη διάρκεια μιας περίστασης

Αλκοόλ και σχέσεις

Πώς η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σου; Το να απολαμβάνεις ένα ποτό περιστασιακά μπορεί να είναι ευχάριστο, όμως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ...

Αλκοόλ & εργασία

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την απόδοσή σου στη δουλειά, αυξάνοντας τις πιθανότητες να καταλήξεις άνεργος.

Το αλκοόλ στην τρίτη ηλικία

Ο καθένας μας γερνάει με διαφορετικούς ρυθμούς, γι’ αυτό όσο μεγαλώνουμε πρέπει να επαναξιολογούμε την κατανάλωση αλκοόλ που κάνουμε και να γνωρίζουμε επακριβώς πόσο αυτή μας επηρεάζει.

ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΗΤΗΣ

Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.

ΤΕΣΤ: ΠΟΣΟ ΠΙΝΕΙΣ;

Το ερωτηματολόγιο αφορά στην κατανάλωση που έκανες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Υπεύθυνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής.

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Μία μονάδα αλκοόλ περιέχεται σε ένα μικρό ποτήρι μπύρας, ένα μικρό ποτήρι ουίσκι, βότκα ή ρούμι και ένα ποτήρι κρασί.

ΑΛΚΟΟΛ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Γνωρίζεις τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη γονιμότητα, στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Είσαι γονιός και ανησυχείς για τη σχέση που έχει ή θα αναπτύξει στο μέλλον με το αλκοόλ, το παιδί σου;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την οδήγηση και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν;

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΛΚΟΟΛ

Ενημερώσου για τα είδη και τους κινδύνους του παράνομου, παραποιημένου ή μη τυποποιημένου αλκοόλ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ μετριέται σε μονάδες. Στην Ελλάδα, μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 10 γρ. αλκοόλης.

ΑΛΚΟΟΛ; ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται τελείως.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μάθε τι σημαίνει ασφαλής ή κατανάλωση χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Tο σώμα σου διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ την ώρα και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία.