Είδη παράνομου αλκοόλ |

ΕΙΔΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΑΛΚΟΟΛ

Τι σημαίνει ο όρος παράνομο αλκοόλ;

Παράνομο δεν θεωρείται μόνο το αλκοόλ που έχει παραποιηθεί.

Τα είδη των παράνομων ποτών είναι: τα παραποιημένα, τα αυτοσχέδια παραγόμενα και τα λαθραία.

Παραποιημένα

Τα ποτά αυτά, γνωστά στους περισσότερους ως “μπόμπες”, παράγονται σε παράνομα παρασκευαστήρια με εμπειρικό τρόπο και για την παρασκευή τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν τεχνητές αρωματικές ουσίες, καθώς και παράνομο οινόπνευμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα). Ο τρόπος παρασκευής και το αποτέλεσμα είναι απολύτως αβέβαιο, τόσο σε γευστικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια του καταναλωτή.

Λόγω των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί και τη μη τήρηση των υγειονομικών προδιαγραφών, τα παραποιημένα ποτά μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα για την υγεία.

Η παραγωγή τους είναι παράνομη και ο παραβάτης διώκεται για σειρά σοβαρών παραβάσεων σε βαθμό κακουργήματος.

Αυτοσχέδια παραγόμενα

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν μαζικά προϊόντα που αναγράφουν επί της συσκευασίας τους, παράνομα, τους όρους «χύμα» «τσίπουρο», «τσικουδιά», με κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, απαξίωση των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων «τσίπουρο» και «τσικουδιά», απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος και στρέβλωση των κανόνων ανταγωνισμού.

Η παράνομη παραγωγή και εμπορία ανώνυμου χύμα αποστάγματος, έλαβε διαστάσεις διότι παράνομα κυκλώματα  εκμεταλλεύτηκαν τη δραστηριότητα και το δικαιώμα των αμπελοκαλλιεργητών να παράγουν για ιδιόχρηση και περιορισμένη διάθεση το προϊόν, που όλοι γνωρίζουμε ως “τσίπουρο”, “τσικουδιά”, “ρακί”.

Τα προϊόντα αυτά παράγονται χωρίς κανέναν κανόνα που να διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος και την ασφάλεια του καταναλωτή, ενώ τις περισσότερες φορές συσκευάζονται σε πλαστικές φιάλες, ακατάλληλες για αλκοολούχα ποτά.

Η κατανάλωσή τους ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς πρόκειται για μία εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα», όπως μαρτυρούν τα περιστατικά παράνομων αποστακτηρίων που συχνά πυκνά εξιχνιάζουν οι Αρχές της χώρας.

Λαθραία

Λαθραία χαραχτηρίζονται τα ποτά που είναι επώνυμα μεν, αλλά έχουν εισαχθεί στη χώρα χωρίς να έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενοι δασμοί και φόροι.

Αν και πολλά από αυτά είναι απλώς παράνομα (εάν όντως πρόκειται για επώνυμα προϊόντα) και άρα ασφαλή για την υγεία, αυτό δεν είναι πάντα αληθές. Τα παράνομα κυκλώματα που διακινούν λαθραία προϊόντα είναι τα ίδια με τα κυκλώματα που διακινούν τα παραποιημένα ή νοθευμένα προϊόντα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς εάν το προϊόν αυτό είναι ασφαλές για την υγεία.

Από τη δική σου πλευρά, ως υπεύθυνος καταναλωτής, πρέπει να είσαι επιλεκτικός και στο είδος του ποτού που πίνεις, αλλά και στο μέρος που επιλέγεις για να το απολαύσεις.

Στους 10 κανόνες θα ενημερωθείς πώς να προφυλαχθείς από ενδεχόμενη νοθεία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι μπορεί να πάθω αν πιώ παραποιημένο ποτό;

Ξέρεις πόσο βλαβερές είναι για την υγεία σου οι συνέπειες από την κατανάλωση παραποιημένων ποτών; Οι λεγόμενες «μπόμπες» δηλαδή τα ποτά «μαϊμού», όπως και τα χύμα αποστάγματα μπορεί να προκαλέσουν από ναυτία και πονοκέφαλο έως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο, ανάλογα....

Άλλα είδη

Εκτός από τα παραποιημένα ποτά που μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία, υπάρχουν τα «μη κανονικά» δείγματα, οι απομιμήσεις και οι μη επώνυμες μάρκες.

10 κανόνες για να προφυλαχθείς από τη νοθεία

Με ποιο τρόπο μπορείς να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να καταναλώσεις ένα παραποιημένο ποτό και να προφυλαχθείς από τη νοθεία;

ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΗΤΗΣ

Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.

ΤΕΣΤ: ΠΟΣΟ ΠΙΝΕΙΣ;

Το ερωτηματολόγιο αφορά στην κατανάλωση που έκανες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Υπεύθυνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής.

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Μία μονάδα αλκοόλ περιέχεται σε ένα μικρό ποτήρι μπύρας, ένα μικρό ποτήρι ουίσκι, βότκα ή ρούμι και ένα ποτήρι κρασί.

ΑΛΚΟΟΛ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Γνωρίζεις τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη γονιμότητα, στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Είσαι γονιός και ανησυχείς για τη σχέση που έχει ή θα αναπτύξει στο μέλλον με το αλκοόλ, το παιδί σου;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την οδήγηση και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν;

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τι είναι αυτό που σε κάνει να μεθάς; Πώς επιδρά στον οργανισμό σου το αλκοόλ, κάθε φορά που πίνεις;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ μετριέται σε μονάδες. Στην Ελλάδα, μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 10 γρ. αλκοόλης.

ΑΛΚΟΟΛ; ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται τελείως.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μάθε τι σημαίνει ασφαλής ή κατανάλωση χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Tο σώμα σου διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ την ώρα και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία.