Αποστολή |

Αποστολή

Η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ μας αφορά όλους.

Συνεχίζοντας με δυναμικές ενέργειες τη στήριξή τους στην υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, η ΕΝ.Ε.Α.Π. και ο Σ.Ε.Α.Ο.Π. δημιούργησαν ένα ενημερωτικό διαδικτυακό τόπο, με κύριο στόχο την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού μέσω της σωστής και έγκυρης ενημέρωσής του.

Αναγνωρίζοντας εδώ και αρκετά χρόνια την ανάγκη και την ευθύνη να επισημάνουν τις βλαβερές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αλόγιστη κατανάλωση στο ευρύ κοινό, η Ένωση και ο Σύνδεσμος προωθούν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης τις αρχές της υπεύθυνης κατανάλωσης & πώλησης των αλκοολούχων ποτών, παρέχοντας ουσιαστική πληροφόρηση σε έναν ευρύ κύκλο θεμάτων που περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής για το αλκοόλ.
Μέλη της SpiritisEUROPE, που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη, η ΕΝ.Ε.Α.Π. και ο Σ.Ε.Α.Ο.Π. στηρίζουν δυναμικές πρωτοβουλίες και προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης αλκοόλ, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακολουθούν, μεταξύ άλλων, τις 5 εθελοντικές δεσμεύσεις που υπέγραψαν το 2012, οι 11 μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες Ζύθου, Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών, που αφορούν στη(ν):

• Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικα άτομα
• Ενδυνάμωση του κώδικα δεοντολογίας που εφαρμόζεται στο marketing
• Ενημέρωση των καταναλωτών και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με υπευθυνότητα
• Μείωση του φαινομένου της οδήγησης υπό την επίδραση αλκοόλ
• Δέσμευση της ευρύτερης αλυσίδας διάθεσης του κλάδου για τη μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης αλκοόλ

Η έκθεση προόδου που δημοσιεύτηκε το 2017 για τις δεσμεύσεις αυτές, αποτυπώνει τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι συντονισμένες δράσεις στην αλλαγή νοοτροπίας και την υιοθέτηση υπεύθυνης στάσης σχετικά με το αλκοόλ. Σύμφωνα με τα κυριότερα αποτελέσματα της έκθεσης:

  • 10,7 εκατ. ανήλικοι προσεγγίστηκαν συνολικά μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων (αύξηση 10% σε σχέση με το 2015) που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με ΜΚΟ και εξειδικευμένους φορείς
  • Υλοποιήθηκαν περισσότερες από 330 ενημερωτικές εκστρατείες και προγράμματα για την υπεύθυνη κατανάλωση και ασφαλή οδήγηση σε 88 χώρες (με μέσο όρο 44 δράσεις ανά εταιρεία σε σύγκριση με 43 το 2015.)
  • Σημαντική υπήρξε και η κινητοποίηση στο χώρο του λιανεμπορίου, καθώς μέσα στο 2016 καταγράφηκαν 233 τοπικές πρωτοβουλίες για υπεύθυνο λιανεμπόριο/υπεύθυνη πώληση.

Με την πεποίθηση ότι ο υπεύθυνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής, η ΕΝ.Ε.Α.Π. και ο Σ.Ε.A.Ο.Π. συμβάλουν υπεύθυνα και δυναμικά στην προώθηση προτύπων υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ και στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.

ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΗΤΗΣ

Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.

ΤΕΣΤ: ΠΟΣΟ ΠΙΝΕΙΣ;

Το ερωτηματολόγιο αφορά στην κατανάλωση που έκανες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ μετριέται σε μονάδες. Στην Ελλάδα, μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 10 γρ. αλκοόλης.

ΑΛΚΟΟΛ; ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται τελείως.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μάθε τι σημαίνει ασφαλής ή κατανάλωση χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Tο σώμα σου διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ την ώρα και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία.