Κάνει καλό το αλκοόλ στην υγεία; |

ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;

Σε ποιες περιπτώσεις η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να παρέχει κάποια οφέλη για την υγεία;

Υπάρχουν περιπτώσεις που η συγκρατημένη και υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα για την υγεία, ωστόσο κανείς δεν θα πρέπει να ξεκινά το ποτό για λόγους υγείας. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων από αυτές που αναφέρονται στις οδηγίες, όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμη αλλά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες και έρευνες, οι άντρες άνω των 40 χρονών και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που κάνουν συγκρατημένη και υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να μειώσουν έως και 30% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ή άλλους λόγους. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ «αραιώνει» το αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες δημιουργίας επιβλαβών θρόμβων και στένωσης των αρτηριών, καθώς σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οι κίνδυνοι καρδιολογικών και εγκεφαλικών παθήσεων είναι υψηλότεροι.
Οι μικρές ποσότητες αλκοόλ διεγείρουν επίσης το συκώτι, ώστε να παράγει «καλή» χοληστερόλη (HDL) η οποία με τη σειρά της διαλύει την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Αυτό αφορά βέβαια μία μικρή ποσότητα αλκοόλ. Ένα και μόνο ποτό είναι αρκετό και η θετική του επίδραση διαρκεί για περίπου 24 ώρες.
Επίσης, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η μετριοπαθής κατανάλωση από μεσήλικες και ηλικιωμένους μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας, Αλτσχάιμερ, οστεοπόρωσης και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να επηρεάσει τον έλεγχο του διαβήτη, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και εμφράγματα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι ονομάζεται οινοπνευματώδες ποτό;

Οινοπνευματώδες ποτό ονομάζεται κάθε ποτό που περιέχει αιθανόλη -γνωστή και ως αιθυλική αλκοόλη- η οποία παράγεται με φυσική επεξεργασία, όταν η μαγιά μετατρέπει τη ζάχαρη που περιέχεται σε φρούτα, δημητριακά και ζαχαροκάλαμο, σε αλκοόλ.

Αλκοόλ; Όχι για μένα

Αν και οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε την κατανάλωση αλκοόλ σε κοινωνικό και χαλαρωτικό επίπεδο, πρέπει να θυμάσαι ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ή ατυχήματα, με κόστος ακόμα και την ίδια τη ζωή σου.

Τι σημαίνει μία μονάδα αλκοόλ;

Το αλκοόλ μετριέται σε μονάδες. Η πρόκληση για τον καταναλωτή είναι να γνωρίζει πόση αιθανόλη περιέχει ένα ποτό ή αλλιώς τι είναι μία μονάδα αλκοόλ.

Θερμιδική αξία

Όλα τα οινοπνευματώδη ποτά περιέχουν θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σου.

Τι σημαίνει υπεύθυνη κατανάλωση

Οι κυβερνήσεις πολλών κρατών, καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν εκδώσει οδηγίες για την υπεύθυνη ή χαμηλού κινδύνου κατανάλωση αλκοόλ, απευθυνόμενοι σε ενηλίκους.

Ποια ποσότητα θεωρείται υπερβολική;

Τι σημαίνει πίνω πολύ και τι εννοούμε με τον όρο «υπερβολική κατανάλωση» αλκοόλ;

Τα αποτελέσματα της υπερβολικής κατανάλωσης

Πριν χάσεις τον έλεγχο και τα «ένα-δύο» ποτά γίνουν «πολλά», θυμήσου: η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σε οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΗΤΗΣ

Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.

ΤΕΣΤ: ΠΟΣΟ ΠΙΝΕΙΣ;

Το ερωτηματολόγιο αφορά στην κατανάλωση που έκανες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Υπεύθυνος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής.

ΑΛΚΟΟΛ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Γνωρίζεις τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη γονιμότητα, στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Είσαι γονιός και ανησυχείς για τη σχέση που έχει ή θα αναπτύξει στο μέλλον με το αλκοόλ, το παιδί σου;

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την οδήγηση και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν;

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τι είναι αυτό που σε κάνει να μεθάς; Πώς επιδρά στον οργανισμό σου το αλκοόλ, κάθε φορά που πίνεις;

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΛΚΟΟΛ

Ενημερώσου για τα είδη και τους κινδύνους του παράνομου, παραποιημένου ή μη τυποποιημένου αλκοόλ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι νέοι κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ.