Αλκοόλ & ψυχική υγεία

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την κατανάλωση αλκοόλ στην ψυχική υγεία;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς πολύπλοκους παράγοντες, όπως από το πόσο πολύ πίνετε και από τη φυσική κατάσταση του μυαλού σας, και υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας.

Το αλκοόλ είναι μια ψυχοδραστική ουσία που επηρεάζει τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου και τις χημικές αντιδράσεις που σχετίζονται απευθείας με τις ενέργειές σας και τη διάθεσή σας (1). Βραχυπρόθεσμα, η μέτρια και περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας χαλαρώνει. Πολλοί απολαμβάνουν το ποτό επειδή τους ευχαριστεί και μπορεί να ενισχύσει την εμπειρία από μια κοινωνική συγκέντρωση (2).

Ωστόσο, καθώς πίνετε περισσότερο, αρχίζει να επιδρά η μεθυστική ιδιότητα του αλκοόλ. Η θετική διάθεσή σας μπορεί γρήγορα να γίνει πικρή και να αρχίσετε να νιώθετε θλίψη ή κατάθλιψη. Μακροπρόθεσμα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει μόνιμη επίπτωση στην ψυχική υγεία σας (3). Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να πίνουν για να μειώσουν το στρες ή το άγχος και να καταπραΰνουν τα συναισθήματά τους (4, 5). Με τον καιρό μπορεί να αρχίσουν να πίνουν πιο βαριά και να χρειάζονται περισσότερο αλκοόλ για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει χειρότερο και το στρες και το άγχος και να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα ψυχικής υγείας (6, 7), όπως η

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας συνδέονται στενά με τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την κατάθλιψη (6), το άγχος (8) οι ψυχώσεις (9) και η διπολική διαταραχή (10) ενώ μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο αυτοκτονίας (11). Στην πραγματικότητα, η ίδια η διαταραχή χρήσης αλκοόλ θεωρείται κατάσταση ψυχικής υγείας και απαιτεί επαγγελματική βοήθεια (12).