ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ποιο είναι το νόημα της φράσης «καταναλώνω υπεύθυνα»;   Με τη διατύπωση αυτή δεν εννοούμε τίποτα άλλο από «είμαι πάντα προσεκτικός/-ή στη σχέση μου με το αλκοόλ». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει επιλογή ενός ισορροπημένου τρόπο ζωής, μέριμνα για την καλή υγεία, πρόβλεψη για την ασφάλεια του εαυτού μας και του κοινωνικού μας περιβάλλοντος. Με λίγα λόγια, σημαίνει αυτοφροντίδα, ενσυναίσθηση και ευσυνειδησία.

Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να έχουν ρόλο στην κοινωνική ζωή, στις γιορτές και τις ξεχωριστές στιγμές των ενήλικων ατόμων που επιλέγουν να πιούν. Όμως, το αλκοόλ επηρεάζει τον οργανισμό μας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες κατανάλωσης χαμηλού κινδύνου ή ακόμη και να λέμε ΟΧΙ στο αλκοόλ υπό συγκεκριμένες συνθήκες και περιστάσεις.

Καταναλώνω υπεύθυνα σημαίνει…

  • Απολαμβάνω το ποτό στο πλαίσιο της κοινωνικής ζωής, σε χαλαρές στιγμές και πάντα με αργό ρυθμό
  • Ακολουθώ πιστά τις οδηγίες των αρχών υγείας για κατανάλωση χαμηλού κινδύνου 
  • Δεν πίνω εάν αυτό πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ή την ασφάλειά μου: π.χ. πριν την ηλικία των 18 ετών, πριν ή κατά την οδήγηση, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κ.α.
  • Ως γονέας αντιλαμβάνομαι τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους και δίνω το παράδειγμα μετρημένης κατανάλωσης.

Περισσότερες πληροφορίες για την υπεύθυνη κατανάλωση