Τι είναι το αλκοόλ;

Όλα ανεξαιρέτως τα αλκοολούχα ποτά, είτε είναι αποστάγματα είτε μπύρα ή κρασί, περιέχουν αιθανόλη, μία ουσία που παράγεται κατά τη ζύμωση φρούτων, σιτηρών ή καρπών.  Η αιθανόλη – γνωστή στην καθομιλουμένη ως αλκοόλη – είναι ψυχοδραστική ουσία και συνεπώς επηρεάζει τη διάθεση και τις αντιδράσεις σας.

Για να κάνετε εκείνες τις επιλογές που σας επιτρέπουν να καταναλώνετε αλκοόλ με ασφάλεια, μάθετε περισσότερα για τις ιδιότητές του!

Aλκοολικός βαθμός και τυπική μερίδα ποτού

Η περιεκτικότητα των ποτών σε αλκοόλη ποικίλει μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών ποτών ή ακόμη και μεταξύ των διαφορετικών μαρκών. Ο αλκοολικός βαθμός, δηλαδή το ποσοστό αλκοόλης που περιέχει το εκάστοτε ποτό, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται στην ετικέτα των ποτών.

Δεν υπάρχουν «ελαφρά» και «σκληρά», μόνο ποτά που καταναλώνονται με μέτρο ή χωρίς!

Η διαφορά αλκοολικού βαθμού μεταξύ των ποτών συχνά παρερμηνεύεται με αποτέλεσμα κάποια ποτά να χαρακτηρίζονται ως «ελαφρά» και άλλα ως «σκληρά» ποτά. Αυτός είναι ένας μύθος, καθώς οι τυπικές μερίδες ενός ποτού διαφοροποιούνται αντιστρόφως ανάλογα από τον αλκοολικό βαθμό. Έτσι, τα ποτά με υψηλότερο αλκοολικό βαθμό προσφέρονται σε μικρότερες μερίδες σε σχέση με τα ποτά χαμηλότερου αλκοολικού βαθμού. Εν τέλει, η κατανάλωση μίας τυπικής μερίδας ποτού είτε είναι απόσταγμα, είτε μπύρα ή κρασί περιέχει την ίδια  ποσότητα αλκοόλης. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα, το οποίο αναφέρεται στις τυπικές μερίδες σερβιρίσματος ενός αποστάγματος, μιας μπύρας ή ενός κρασιού στα μπαρ της χώρας μας :

Επομένως, αυτό που έχει σημασία είναι πόσο πίνετε και όχι τι πίνετε!

Σημειώνεται ότι σε όλες τις κατηγορίες αποσταγμάτων, μπύρας ή κρασιού υπάρχουν μάρκες με υψηλότερο ή και χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό, ή προτάσεις σερβιρίσματος με διαφορετική μερίδα ποτού/των. Ωστόσο οι μερίδες που αναγράφονται στο παραπάνω παράδειγμα είναι ευρέως διαδεδομένες στις επιχειρήσεις εστίασης της χώρας μας.