Ξέρετε να μετράτε; Πόσο αλκοόλ, πόσες θερμίδες;

Πόσο αλκοόλ;

Τα ποτά με αλκοόλη διαφοροποιούνται ως προς τον αλκοολικό βαθμό, ο οποίος αναγράφεται υποχρεωτικά στην ετικέτα κάθε ποτού. Οι πλέον δημοφιλείς κατηγορίες ποτών με αλκοόλη περιλαμβάνουν τα αποστάγματα, τη μπύρα και το κρασί. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλη – αλκοόλ κατ’ όγκο (Alcohol by Volume – ABV) – διαφοροποιείται σημαντικά ανάμεσα σε αυτές τις κατηγορίες, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε πως και η τυπική μερίδα σερβιρίσματος διαφοροποιείται αντιστρόφως ανάλογα προς τον αλκοολικό βαθμό. Έτσι η αλκοόλη που προσλαμβάνετε σε κάθε τυπική μερίδα ποτού, όπως σερβίρεται σε ένα ελληνικό μπαρ, είναι περίπου ίση, ανεξάρτητα από το εάν επιλέξετε απόσταγμα, μπύρα ή κρασί.

Τα ποτά με υψηλότερο αλκοολικό βαθμό προσφέρονται σε σημαντικά μικρότερες μερίδες σε σχέση με αυτά που έχουν χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό.  Επομένως, είτε επιλέξετε κάποιο απόσταγμα, είτε μπύρα ή κρασί, θα καταναλώσετε τις ίδιες μονάδες αλκοόλ.

Μπορείτε να υπολογίσετε την ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης που περιέχει το ποτό σας είναι εφαρμόζοντας τον παρακάτω τύπο:

0,8* x όγκο (ml) x % περιεκτικότητας αλκοόλ /100 = γραμμάρια αιθανόλης

*0.8 είναι η πυκνότητα της αιθυλικής αλκοόλης σε δεδομένο όγκο

Πόσες θερμίδες;

Όλα τα ποτά με αλκοόλη περιέχουν θερμίδες. Κάθε γραμμάριο αιθυλικής αλκοόλης έχει 7 θερμίδες. Το αλκοόλ περιέχει φυσικά σάκχαρα και άμυλο. Επιπλέον, η προσθήκη αναψυκτικών ή άλλων συστατικών αυξάνει τις θερμίδες και τα σάκχαρα που προσλαμβάνετε με κάθε ποτό. Επομένως, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει το σωματικό βάρος καθώς και το επίπεδο σακχάρων στον οργανισμό σας.

Οι θερμίδες που περιέχει το κάθε ποτό διαφοροποιούνται ανάλογα με τη διαδικασία ζύμωσης και απόσταξης. Ορισμένα ποτά περιέχουν και υδατάνθρακες ή άλλες θρεπτικές ουσίες οι οποίες έχουν θερμίδες από τη φύση τους. Για παράδειγμα, η μπύρα και το κρασί περιέχουν υδατάνθρακες που δεν έχουν προστεθεί, αλλά ούτε έχουν απομακρυνθεί με την απόσταξη, επομένως παραμένουν μέσα στο ποτό σας.

Στο παρακάτω παράδειγμα παρατίθενται, για μια σειρά από δημοφιλείς κατηγορίες ποτών :
α) ο όγκος ποτού μίας τυπικής μερίδας, δηλαδή ποια ποσότητα σερβίρουν συνήθως στα μπαρ
β) ο συνήθης αλκοολικό βαθμό της κάθε κατηγορίας ποτού,
γ) η περιεκτικότητά της σε αλκοόλη,
δ) οι μονάδες αλκοόλ ανά τυπική μερίδα και
ε) ενδεικτικές θερμίδες οι οποίες ωστόσο μπορεί να διαφοροποιούνται όπως π.χ. στο κρασί ανάλογα με την εκάστοτε ποικιλία.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις κατηγορίες αποσταγμάτων, μπύρας ή κρασιού υπάρχουν μάρκες με υψηλότερο ή και χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό, αλλά και προτάσεις σερβιρίσματος με διαφορετική μερίδα ποτού/ποτών. Ωστόσο, οι μερίδες που αναγράφονται στο ανωτέρω παράδειγμα είναι ευρέως διαδεδομένες στις επιχειρήσεις εστίασης της χώρας μας.

Για να γνωρίζετε πόσο αλκοόλ και πόσες θερμίδες περιέχει το αγαπημένο σας ποτό, εξασκηθείτε με τον αλκοολομετρητή μας.

ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΗΤΗΣ

Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.