Το αλκοόλ επιδρά στον οργανισμό μας!

Τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν καταναλώνουμε αλκοόλ; Πόσο γρήγορα το επεξεργάζεται το ανθρώπινο σώμα; Μπορεί αυτό να είναι διαφορετικό για τον καθένα;

Όταν καταναλώνετε ένα ποτό, το αλκοόλ απορροφάται από πεπτικό σας σύστημα. Στη συνέχεια, μεταφέρεται από το λεπτό έντερο στο συκώτι, στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στους μύες και άλλους ιστούς. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα, μέσα στα πρώτα 5 λεπτά. Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ και συνεπώς το διασπά. Το συκώτι είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση του αλκοόλ, μετατρέποντάς το αρχικά σε ακεταλδεϋδη (τοξική) και στη συνέχεια σε οξύ (ακίνδυνο), το οποίο διαχωρίζεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Το συκώτι έχει τη δυνατότητα να διασπά περίπου μία μονάδα αλκοόλ την ώρα.  Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να επιταχυνθεί – γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μην πίνετε γρήγορα και με άδειο στομάχι. Το φαγητό επιβραδύνει τη διαδικασία απορρόφησης του αλκοόλ, δίνοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο στο συκώτι για να το διασπάσει. Ποσότητα αλκοόλης μεγαλύτερη της μίας μονάδας εντός μίας ώρας διοχετεύεται με τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο προκαλώντας ή/και εντείνοντας τα συμπτώματα μέθης. 

Ακόμη, η ικανότητα του σώματός μας να επεξεργάζεται το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο ενώ επηρεάζεται επίσης και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας, εάν έχετε φάει ή και από άλλες προσωπικές περιστάσεις.