Γυναίκες vs Άνδρες : Υπάρχει διαφορά;

Οι άνδρες και οι γυναίκες επεξεργάζονται το αλκοόλ διαφορετικά και για το λόγο αυτό διαφοροποιείται το προτεινόμενο όριο κατανάλωσης χαμηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας το όριο κατανάλωσης χαμηλού κινδύνου για τους άνδρες ανέρχεται σε 14 μονάδες αλκοόλ ανά εβδομάδα ενώ για τις γυναίκες αντίστοιχα σε 7 μονάδες.

Ας δούμε γιατί.

Oι γυναίκες δεν μπορούν να καταναλώνουν τις ίδιες ποσότητες αλκοόλ με τους άντρες και αυτό αποτελεί βιολογικό γεγονός. Ο μέσος άνδρας είναι βαρύτερος από τη μέση γυναίκα ενώ και η σχέση σωματικού λίπους και σωματικών υγρών διαφέρει. Οι γυναίκες έχουν λιγότερα σωματικά υγρά από τους άντρες άρα η συγκέντρωση αλκοόλ (Blood Alcohol Content – BAC) στο αίμα τους είναι αναλογικά υψηλότερη. Έτσι, για παράδειγμα, αν μια γυναίκα βάρους 60 κιλών καταναλώσει δύο μονάδες αλκοόλ, τότε ένας άνδρας ίσου βάρους θα φτάσει στα ίδιο επίπεδο μετά την κατανάλωση 3 μονάδων.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες έχουν λιγότερες ποσότητες του ενζύμου ADH. Καθώς αυτό το ένζυμο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση του αλκοόλ στο συκώτι και στα τοιχώματα του στομάχου, ο οργανισμός των γυναικών επεξεργάζεται βραδύτερα το αλκοόλ σε σχέση με τους άνδρες.