Αλκοόλ και Ανήλικοι

Το Υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου συνιστά την πλήρη αποχή των ανήλικων ατόμων από την κατανάλωση αλκοόλ.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε πως η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την υγεία των παιδιών με διαφορετικό τρόπο έναντι των ενηλίκων. Γι’ αυτό το λόγο οι αρχές υγείας ανά τον κόσμο συστήνουν την πλήρη αποχή των ανηλίκων από το αλκοόλ ως την καλύτερη επιλογή για την υγιή ανάπτυξή τους. Στη χώρα μας συχνά αναπτύσσονται συζητήσεις σχετικά με το αν και κατά πόσον είναι ασφαλέστερο τα ανήλικα άτομα να δοκιμάσουν μια μικρή ποσότητα αλκοόλ στο πλαίσιο της οικογένειας. Δεν έχει αποδειχθεί από έρευνες πως αυτή η επιλογή βοηθά στην μετέπειτα υπεύθυνη συμπεριφορά των ανηλίκων σε σχέση με το αλκοόλ. Τα ανήλικα άτομα μπορεί να επιμείνουν να δοκιμάζουν αλκοόλ ακόμη κι αν η πρώτη τους εμπειρία είναι δυσάρεστη.  

Τα νεαρά άτομα έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος καθώς και μειωμένη ικανότητα επεξεργασίας ή μεταβολισμού της αλκοόλης, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να μεθύσουν σε επικίνδυνο βαθμό ταχύτερα από ένα ενήλικο άτομο. Αυτό σημαίνει πως εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο δηλητηρίασης από το αλκοόλ – μία επικίνδυνη κατάσταση, καθώς επηρεάζει τα κέντρα ισορροπίας και ομιλίας, τα αντανακλαστικά ακόμη και το νευρικό σύστημα που ρυθμίζει την αναπνοή και τη λειτουργία της καρδιάς.

Αν είστε γονιός μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να πει όχι στο αλκοόλ εδώ.