Μονάδα αλκοόλ σημαίνει…

Το αλκοόλ μετριέται σε μονάδες.

H μονάδα αλκοόλ είναι ένας τρόπος να υπολογίζετε πόσο αλκοόλ περιέχει το ποτό σας. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας1, στη χώρα μας 1 μονάδα αλκοόλ ορίζεται ως 10 γραμμ. αιθανόλης (αιθυλική αλκοόλη) και περιέχεται στα ακόλουθα ποτά :

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για κατανάλωση χαμηλού κινδύνου οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ στη διάρκεια μιας εβδομάδας ενώ για τις γυναίκες, το όριο είναι στις 7 μονάδες.

Η τυπική μερίδα ποτού είναι το ίδιο με τη μονάδα αλκοόλ;

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πως μία τυπική μερίδα ποτού δεν είναι το ίδιο με μία μονάδα αλκοόλ. Μία τυπική μερίδα ποτού μπορεί να περιέχει περισσότερο ή λιγότερο της μίας μονάδας αλκοόλ ανάλογα με τη χώρα και την κουλτούρα της ή την πρόταση σερβιρίσματος.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι η τυπική μερίδα σερβιρίσματος διαφοροποιείται αντιστρόφως ανάλογα από τον αλκοολικό βαθμό του ποτού.

Τα ποτά με υψηλότερο αλκοολικό βαθμό προσφέρονται σε μικρότερες μερίδες σε σχέση με αυτά που έχουν χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό.  Έτσι, είτε επιλέξετε κάποιο απόσταγμα, είτε μπύρα ή κρασί, θα καταναλώσετε τις ίδιες μονάδες αλκοόλ.

Για να έχετε τον έλεγχο και να ξέρετε πάντα πόσο πίνετε, υπολογίστε με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας !

ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΗΤΗΣ

Με τη βοήθεια του αλκοολομετρητή μας μπορείς να υπολογίσεις πόσες μονάδες αλκοόλ καταναλώνεις, πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να επεξεργαστεί το αλκοόλ που βρίσκεται στο αίμα σου, αλλά και τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά σου.