Υπερβολική Κατανάλωση

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για κατανάλωση χαμηλού κινδύνου. Η υπερβολική κατανάλωση σε τακτική βάση (περισσότερα από 3 ποτά στην ίδια περίσταση ή περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ σε μία εβδομάδα) συνδέεται με κοινωνικά προβλήματα καθώς και με σειρά βλαβών στην υγεία όπως :
• Επιδείνωση στην ποιότητα του ύπνου σας καθώς το αλκοόλ καταστέλλει τη μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου.
• Ανάπτυξη καρδιαγγειακής πάθησης
• Αρνητική επίδραση στην γονιμότητα ανδρών και γυναικών
• Εμφάνιση ή επιδείνωση προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως π.χ.η κατάθλιψη και το άγχος
• Συγκεκριμένες μορφές καρκίνου όπως η κίρρωση του ήπατος κ.α.

Βεβαίως ο κίνδυνος για κάθε νόσο επηρεάζεται επίσης και από το οικογενειακό ιστορικό, τα γενετικά χαρακτηριστικά, τη γενική κατάσταση της υγείας, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση όμως, η τακτική υπέρβαση των ορίων κατανάλωσης χαμηλού κινδύνου είναι επικίνδυνη για την υγεία σας και ενδέχεται να οδηγήσει σε εξάρτηση από το αλκοόλ.

Αντοχή στο αλκοόλ

Ξέρετε ότι οι άνθρωποι που πίνουν σε τακτική βάση οινοπνευματώδη ποτά αντέχουν το αλκοόλ περισσότερο;

Το αλκοόλ δεν επιδρά με τον ίδιο τρόπο σε όλους. Είναι γεγονός ότι όσοι υπερβαίνουν συστηματικά τα όρια  κατανάλωσης χαμηλού κινδύνου μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε αυτό και έτσι να μην παρουσιάζουν τα συμπτώματα του hangover. Αυτό ονομάζεται «αντοχή στο αλκοόλ» και μπορεί να αποδειχθεί μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία, καθώς το άτομο μπορεί να καταναλώνει υπερβολικά σε τακτική βάση χωρίς να βιώνει τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover ή της απώλειας ελέγχου.

Binge Drinking σημαίνει…

Ως binge drinking (ή βαριά επεισοδιακή κατανάλωση) ορίζεται η κατανάλωση περισσοτέρων των 5 ποτών για τους άνδρες ή 4 ποτών για τις γυναίκες σε μία περίσταση και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο όρος binge drinking χρησιμοποιείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αποδώσει το συγκεκριμένο πρότυπο κατανάλωσης, στην κοινωνική ερμηνεία του ωστόσο αποδίδει επιπρόσθετα την έξοδο με σκοπό τη μέθη.

Καθώς το συκώτι μας μπορεί να επεξεργασθεί 1 μονάδα αλκοόλ ανά ώρα, αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση της βαριάς επεισοδιακής κατανάλωσης, το συκώτι αδυνατεί να εκτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες του και να επεξεργαστεί ταυτόχρονα τέτοιες ποσότητες αλκοόλ. Συνεπώς, η τακτική βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αυξάνει του κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά σας καθώς και τις πιθανότητες για την ανάπτυξη ασθενειών του στομάχου, καρκίνου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, κατάθλιψης κ.α.


Τι είναι το hangover;

Το hangover είναι η δυσάρεστη αίσθηση της επόμενης μέρας που ακολουθεί μία βραδιά με περισσότερο αλκοόλ, τόσο από τα προτεινόμενα όσο και από τα δικά μας προσωπικά όρια. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος, ναυτία, ξηροστομία και δίψα, συμπτώματα κατάθλιψης, ευαισθησία στα φώτα και τους θορύβους, κόπωση. Μία από τις βασικές αιτίες του hangover είναι η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ, η οποία αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε καταναλώσει. Επίσης, φυτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά μπορεί να έχουν τοξικές ιδιότητες για τον οργανισμό σας, προκαλώντας σας τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover.
Μερικές συμβουλές για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του hangover την επόμενη μέρα:

  • Ένας καλός, οκτάωρος ύπνος!
  • Καταναλώστε άφθονο νερό και φρέσκους χυμούς. Το τσάι και ο καφές είναι διουρητικά και θα σας αφυδατώσουν ακόμη περισσότερο.
  • Φάτε ένα υγιεινό πρωινό – π.χ. δημητριακά, μπανάνες, αυγά – έτσι ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Μην καταναλώσετε αλκοόλ για τουλάχιστον 48 ώρες.
 

Θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ;

Η τακτική υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εγκυμονεί κινδύνους για την ψυχική και σωματική σας υγεία. Παρακάτω βρείτε μερικές προτάσεις ώστε να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ :

  1. Καθιερώστε ημέρες χωρίς ποτό
    Έτσι θα μπορέσετε να κρατηθείτε εντός των ορίων των 14 μονάδων αλκοόλ ανά εβδομάδα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γεμίσετε το χρόνο σας δημιουργικά, να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να διευρύνεται την κοινωνική σας ζωή. Οι ημέρες χωρίς αλκοόλ θα σας κάνουν καλό σωματικά και ψυχικά.
  2. Ενημερωθείτε και ακολουθείστε το όριο
    Ενημερωθείτε για τις τυπικές μερίδες των ποτών, κατανοήστε πόσες μονάδες αλκοόλ περιέχουν και μην ξεπερνάτε τις 14 μονάδες την εβδομάδα.
  3. Θέστε τον προσωπικό σας στόχο
    Κάθε εβδομάδα ένας νέος στόχος. Ελέγξτε τον εαυτό σας! Πετύχατε τον στόχο σας; Εάν δεν τα καταφέρετε κάποιες φορές, δεν πειράζει! Προσπαθήστε και πάλι την επόμενη εβδομάδα!
  4. Προσοχή στις παγίδες!
    Μην δοκιμάζετε την αντοχή σας! Εάν θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ αναπτύξτε την κοινωνική σας ζωή γύρω από ασχολίες όπου το αλκοόλ δεν είναι στο επίκεντρο π.χ. θέατρο, σινεμά, αθλητισμός, συναντήσεις σε καφέ αντί των μπαρ ή επιλέξτε το ρόλο του οδηγού της παρέας.

Ωστόσο, μερικές φορές δεν είναι αρκετό απλά να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Είναι απαραίτητο να απέχετε εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ εάν …

  • Έχετε αντιμετωπίσει ξανά προβλήματα με το αλκοόλ στο παρελθόν
  • Έχετε προβλήματα στη δουλειά ή στο σπίτι εξαιτίας του αλκοόλ
  • Προσπαθήσατε και στο παρελθόν να το περιορίσετε χωρίς επιτυχία
  • Παρατηρείτε ότι άλλοι άνθρωποι εκφράζουν προβληματισμό σχετικά με το πόσο αλκοόλ καταναλώνετε
  • Νιώθετε ενοχή που πίνετε
  • Νιώθετε τρέμουλο ή ναυτία το πρωί
  • Συχνά πίνετε μόλις ξυπνήσετε το πρωί
  • Έχετε προβλήματα υγείας που μπορεί να επιδεινωθούν με την κατανάλωση αλκοόλ π.χ. προβλήματα του ήπατος, διαβήτη, υπέρταση

Υποψιάζεστε ότι έχετε πρόβλημα με το αλκοόλ; Κάντε το τεστ σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και το επίπεδο κινδύνου στο οποίο εντάσσεστε εδώ

Πού μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια:

  • Μιλήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό, προκειμένου να σας καθοδηγήσει.
  • Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα κέντρα για την εξάρτηση από το αλκοόλ : Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ καθώς και στα εξειδικευμένα κέντρα για το αλκοόλ στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεί (ΠΑΓΝΗ, ΑΤΤΙΚΟ, Αιγινήτειο και Νοσοκομείο Πατρών).
  • Ενημερωθείτε για πρωτοβουλίες που βασίζονται στην αρχή της αυτοβοήθειας :
    • Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΠΠΑ)
    • Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (ΚΟΠΑ)
    • Ανώνυμοι Αλκοολικοί (ΑΑ)

Περισσότερες πληροφορίες για την υπεύθυνη κατανάλωση